fredag 20 februari 2009

Dags för andra prioriteringar i vården?

Statens medicinsk-etiska råd, SMER, sällar sig till kritikerna av Prioriteringscentrums förslag till ny etisk plattform för prioriteringar i vården. Det man främst vänder sig mot är tanken att jämställa kostnadseffektivitets- och behovsprinciperna. Enligt den nu gällande plattformen, som antogs av riksdagen 1997, är den så kallade behovsprincipen överordnad kostnadseffektivitetsprincipen. Det betyder att patienter med stort behov alltid går före patienter med mindre behov, oavsett hur dyr den behandling som kan erbjudas är eller hur liten effekt den har.

Prioriteringscentrum, föreslog 2007 i sin rapport att behov och kostnadseffektivitet i stället ska vägas mot varandra i samband med prioriteringsbeslut. Dessutom ska en tredje princip, individens ansvar för sin egen hälsa, införas på samma nivå. Rapporten från Prioriteringscentrum tillkom på uppdrag av Socialstyrelsen , sedan Riksrevisionen konstaterat att den nuvarande plattformen inte fått något större genomslag. Med en ändrad rangordning av de etiska principerna skulle enligt rapporten plattformen bli mer flexibel och ge ett bättre stöd i det konkreta prioriteringsarbetet.

Att plattformen uppenbarligen inte tillämpas fullt ut är dock inget argument för att förkasta den, anser SMER i en skrivelse till Socialdepartementet. SMER befarar att man genom att jämställa kostnadseffektivitet och behov, riskerar att få en värderingsförskjutning som inte är acceptabel. Det är enklare att räkna på kostnader än att mäta behov. SMER anser att resurser i stället bör satsas på att ta fram en strategi för att implementera ( verkställa) de nuvarande principerna.

Har sjukvårdens höga kostnader och stora belastning gjort att prioriteringsordningarna måste ändras? Det innebär att t ex den som röker eller är överviktig kan hamna längre ner i väntelistan. Den som har kroniska sjukdomar som inte går att bota och är gammal, kanske inte heller får den vård som han/hon önskar. Vill vi ha ett sådant samhälle? Tvingas vi i framtiden ta ett sådant beslut?

Läs också artikeln om cancersjukvården i läkartidningen.

Andra bloggar: , , , , ,
, , ,



Inga kommentarer: