torsdag 5 februari 2009

Effekter av whiplashskada uppmätta i ny studie


More Cars Videos at 5min.com

Clas Linnman vid Institutionen för psykologi vid Uppsala universitet har visat att patienter som drabbats av en sk. whiplashskada har förändringar både i hjärnan och i nacken.

- Whiplashpatienter har bland annat en förändrad hjärnaktivitet i vila och tecken på kronisk inflammation i nacken. Dessa resultat tyder inte bara på att whiplash kan ge långvarig inflammation i nacken, utan också på att hjärnan förändras vid långvarig smärta, berättar Clas Linnman.

Detta är ett viktigt steg mot att förstå vad som händer när människor drabbas av en sådan skada. Man känner dessutom till relativt lite om hur långvarig smärta tar sig uttryck i hjärnans aktivitet. Man har heller inte vetat om det finns tecken på att nacken fortfarande är inflammerad hos de patienter som inte blir friska, säger Clas Linnman.

Det gör att whiplashskadade och människor med andra kroniska smärttillstånd inte sällan blir bemötta med skepsis. De kan mer eller mindre bli anklagade för att inbilla sig.

Clas Linnman har dragit nytta av den senaste teknikutvecklingen och med PET-kamera studerat blodflödet i hjärnan, förändringar i signaleringen i hjärnan, och förekomsten av inflammation i nacken hos whiplashpatienter och jämfört med friska, smärtfria kontrollpersoner.

- Det viktigaste resultatet är att vi nu börjar få objektiva mått på kronisk smärta. Vi kan se att det inte bara är självupplevt, säger Clas Linnman. Förhoppningsvis kommer resultaten att leda till att vi bättre förstår whiplashsyndromet och patienter med kronisk smärta. Se mina tidigare inlägg om whiplash




Inga kommentarer: