måndag 16 februari 2009

Se upp med potenshöjande örtpreparat

Läkemedelsverket höjer ett varningens finger för potenshöjande örtpreparat, t ex
Via Max Sensitive Desire”. Tabletter som marknadsförs till kvinnor som örtpreparat som ökar lusten och den sexuella njutningen, kan innehålla mer än örter. Läkemedelsverket har vid en analys av örtpreparat som marknadsförs på nätet, hittat höga doser av aktiv läkemedelssubstans. En tablett innehöll vid en analys 2,5 gånger normaldosen per dag av läkemedelssubstansen tadalafil. Det är samma substans som finns i potensmedicinen Cialis som utprovats för män med problem med att få erektion. Enligt rekommendationen på förpackningen kan en kvinna ta 1-2 kapslar per dygn. Det är lika mycket som fem gånger normaldosen för en man! Inga studier finns på vad som händer om en kvinna överdoserar. "Dessa läkemedel är enbart avsedda för män. Kvinnor skall inte ta dessa preparat. Ingen vet vilka effekter de kan ha och om de är säkra för kvinnor", säger Bo Bergman, läkare på Läkemedelsverket.

I
ett annat preparat som uppges vara ett örtbaserat kosttillskott," Via Max Power Tabs" för män, hittade Läkemedelsverket en modifierad version av den potenshöjande läkemedelssubstansen vardenafil. En modifierad version betyder att den inte är godkänd och testad och att man inte kan säga vilka effekter eller biverkningar den kan ha. Potensläkemedel är receptbelagda i Sverige, eftersom de kan ge svåra biverkningar tex till människor med hjärtproblem och kan påverka andra läkemedel. Det är också viktigt att en läkare undersöker orsaken till problemen.

De potenshöjande läkemedelssubstanserna tadalafil, vardenafil och sildenafilär syntetiskt framställda på laboratorium och har inte något med örter att göra. De Det här handlar alltså om läkemedel som produceras och säljs utan tester och utan kontroll.

Analyserna visar att det aldrig går att veta vad man får hem i brevlådan när man köper av oseriösa internetsidor. Läkemedelsverket har polisanmält ett av företagen i undersökningen och fler polisanmälningar planeras. Analyserna är en del av Läkemedelsverkets kamp mot den oseriösa handeln med läkemedel på internet. I höstas syntes Läkemedelsverkets informationskampanj Crime Medicine i TV, tidningar och på nätet).

Läkemedelsverket fått in rapporter, både från enskilda och från läkare, om biverkningar i samband med konsumtion av potenshöjande örtpreparat. Anmälningarna handlar om symtom som huvudvärk, förhöjd hjärtverksamhet, nackstelhet, yrsel, muskelsmärta och skakningar. Passa er därför för att köpa naturmedel eller läkemedel utan att närmare kontrollera vad det är! Att handla sådant via nätet kan vara direkt livsfarligt!

Andra bloggar:

Inga kommentarer: