lördag 21 februari 2009

Värktabletter säljs i matbutikerna i höst

Receptfria läkemedel ska från den 1 november kunna köpas i vanliga affärer. Lagförslaget är det fjärde steget i regeringens åtgärder för att avmonopolisera Apoteket. Tidigare åtgärder har inneburit att det är fritt att sälja nikotinläkemedel samt att det blivit tillåtet att äga och driva apotek i privat regi.

Det senaste förslaget innebär att det ska gå att sälja vissa receptfria läkemedel i vanliga affärer tas emot med blandade känslor. Vissa tycker det är bra att man kan köpa medicin samtidigt som man handlar mat. Andra är rädda att säkerheten försämras i och med att det inte finns någon sakkunnig att fråga. Det kan tex vara farligt att blanda recpetbelagd och receptfri medicin. Regeringen kommer också att föreslå en åldersgräns på 18 år för inköp av receptfria läkemedel utanför apoteket.

Enligt förslaget ska läkemedlen förvaras åtskilda från andra produkter och utom räckhåll för allmänheten på de nya försäljningsställena. Däremot får handlaren själv avgöra vilka receptfria läkemedel som ska finnas i butiken.

Socialdemokraterna lovar riva upp beslutet vid ett maktskifte.


Läs också: Svenska Farmacevtförbundets pressmeddelande: Allvarliga brister

Andra bloggar:

Inga kommentarer: