söndag 11 oktober 2009

Whiplash prövas i regeringsrätten

Regeringsrätten ska för första gången bedöma när personer med pisksnärts-skada ska få livränta från Försäkringskassan. Under första halvåret 2009 fick drygt 3.600 personer avslag av Försäkringskassan på ansökan om egenlivränta. Hur många som rör pisksnärtsskador är oklart. Livränta kan utbetalas när en person skadats på, eller på väg till eller från, arbetet eller för arbetssjukdom. Livräntan gör att personens inkomst motsvarar lönen på det gamla arbetet.

Regeringsrätten har givit prövningstillstånd i två fall. Båda gäller personer som blivit påkörda eller krockat under resor kopplade till arbetet. Ärendet kommer upp under hösten, men domen kan dröja till nästa år. Varför det har givits prövningstillstånd först nu i den här typen av mål framgår inte, men det behövs ett prejudikat för att vägleda underinstanserna, säger Anna Heilbrunn, regeringsrättssekreterare och föredragande jurist.

Några exakta siffror finns inte, men de flesta som ansöker om livränta får nej av Försäkringskassan. På det följer ofta juridiska processer som kan pågå i åratal. Personer med nackskada ser den långa väntan som ett stort aber eftersom ju längre tid som har gått efter att skadan uppkom, desto svårare är det att bevisa att besvären beror på olyckan. De långa juridiska processerna gör dessutom att eventuell ersättning från försäkringsbolagen kan dröja länge. Vanligen agerar de inte förrän frågan om livränta är utredd. Det innebär också att man blir återbetalningsskyldig till SPV ( kan röra flera år) om man skulle få rätt om livräntan.

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar

1 kommentar:

Anonym sa...

De svarade nu

http://www.nj.se/rssjid/468DABC21458135FC12576DC00428FDE